maanantai 14. heinäkuuta 2014

Mikrorakuhelmiä

Mikroraku on niin vulgääriä...
Voiko muka mikroaaltouunista tulla mitään laadukasta? Einespizzaa, jota ei kehtaa pizzaksi sanoa, rakua, jota...?


Ensin helmet muotoillaan savesta. Ne kuivataan ja raakapoltetaan normaalissa sähköllä toimivassa keramiikanpolttouunissa.

Sitten lasitetaan rakulasitteella. Pinta, jolla helmi seisoo uunissa, jätetään lasittamatta. Helmet laitetaan erityiseen "lautanen + juustokupu" -mikropolttokapseliin. Ja toden totta: koko hoito tavalliseen mikroaaltouuniin!

Kapselissa on pieni reikä, josta näkyy, miten helmet muutamassa minuutissa muuttuvat punahehkuisiksi. (Tässä vaiheessa olin varsin varma, että koko mikro räjähtää tai ainakin muoviosat sulavat kasaan!)

Kuten perinteisessäkin rakupoltossa, mikrokapselista otetut hehkuvan kuumat helmet joko kipataan suoraan sahanpuruihin (jolloin saadaan pintaan metallivälkettä) tai jäähdytettän hetki (jolloin lasite säröilee ja saadaan krakeloitunut pinta). Sahanpurut syttyvät palamaan, palo tukahdutetaan uudella purukerroksella ja kannella, ja savu imeytyy saven lasittamattomiin pintoihin. Myös niihin säröihin. Savi itsessään on vaaleaa, mustuus tulee savusta.

Mustat helmet ovat lasittamattomia. Punainen helmi on seissyt lasittamattomilla särmillänsä. Vain vähän savua saaneet kohdat ovat harmaita.


Melko suuri, ontto helmi tai riipus, jossa kahta eri lasitetta.

Tipu!

Helmien kuoppiin kerääntynyt lasite on kuin kimaltavaa kultaa!

Ontto helmi, lasittamattomat särmät, vähän savua. (Oikeasti sitä savun määrää ei pysty säätelemään. Kuten keramiikassa aina: tulee mitä tulee.)

Mikroraku ei ole uusi keksintö, mutta minä kokeilin sitä ensimmäistä kertaa. Pääkaupunkiseutulaisille vinkiksi mainio kurssipaikka:


Bad English Summary:
Micro Raku

Micro wave oven is not something you use for Haute Cuisine... But how about Haute Ceramics?
The wild idea to use micro oven for raku firing was totally new for me. I took a 2-day-course this summer and yes, enjoyed it very much!

Here are my first beads. I preferred the crackle effect to the metallic-rainbow-effect often considered as the typical raku look. You can find much more information simply with Google, and here is a link to my teatcher´s page (in Finnish):

7 kommenttia:

Sorsaska kirjoitti...

Siis WHAT? Mä melkein meinasin heittää meidän vanhan hieman epävakaasti toimivan mikroaaltouunin roskiin, mutta kannanpa sen navetalle odottelemaan... Tuo kuulostaa NIIN mielenkiintoiselta! Ja tulokset on UPEITA!

ACBeads kirjoitti...

I'm truly impressed with your microwave beads! I think you've mastered this technique.

13 kirjoitti...

wow those are stunning...but microwave beads sound a bit dangerous.

Jokke kirjoitti...

Hienoa jälkeä, tuota on tosiaan vaikea uskoa ennenkuin itse näkee.

Miina kirjoitti...

Mikrosta on näköjään moneksi.. :D Upeita helmiä ja vaarallisen kuuloinen tekniikka :D Hui, en tiedä haluaisinko itse kokeilla tuleen syttyviä sahanpuruja ja pelätä mikroni räjähtämistä. :D Vaikka lopputulos on kyllä ainakin sinulla ihan mahtava!

inkku kirjoitti...

Mykistävän ihania. Tulisi jo syksy ja kansalaisopiston keramiikkakurssi. :D

Mags kirjoitti...

En tiedä, onnistunko ujuttautumaan keramiikkakurssille mutta taas tekis mieli!