torstai 26. joulukuuta 2013

Design vai tekemisen ilo?

Työkaverillani oli korvakorusuunnitelma ja helmet. Jouluksi tuli valmista.


Katsotaanpa näitä kahdelta... korvalta.
Ensiksi design.
Toiseksi tekemisen ilo.

Jos ostaisin itselleni koruja, ostaisin juuri jotakin näin selkeää. Jotakin, joka pönkittäisi suunnittelijaidentiteettiäni. Jotakin, joka sopisi asuun kuin asuun (kunhan se on musta).

Moni muukin ostaa koruja samalla periaatteella. Kenties useimmat muut!

Näitä oli helppo mutta tylsä tehdä. Haastavinta oli löytää oikeat hopeaosat (eivätkä nämä ole sopivimpia, vaan niitä, joita oli varastossa). Jos tekisin designkoruja, voisin käyttää monta työpäivää täsmälleen oikeiden helmien, helmihattujen, ketjujen ja koukkujen etsimiseen, testata ketjun pituuden ja helmen parhaan mahdollisen koon. Ja sitten voisin tehdä täsmälleen samanlaisia koruja sata tai enemmänkin.

Oletko joutunut tilanteeseen, jossa tuttava esittelee jotakin omin käsin tekemäänsä? Jotakin, josta ei voi sanoa muuta hyvää, kuin että onhan se taitavaa käsityötä (jos on).

Designin ilo on valmiissa tuotteessa. Tekemisen ilo on tekemisessä.

Harrastaminen on iloista tekemistä. Se on helmilaatikoihin kaivautumista, materiaalien kokeilua, uudesta innostumista, kärsimättömyyttä, hyppelehtimistä, ideointia. Tähtien tavoittelua ja katajiin kapsahtelua. Lopputulos saattaa olla hämmentävä - parhaassa tapauksessa taitavaa käsityötä!

Designilla on designin hinta. Tekemisen ilon palkka on - ilo.


Bad English Summary:
Design vs. the Joy of Making

My friend had a clear idea about earrings, and the beads, too. I got them finished for Christmas.

There are two points of... ears.
First: the design.
Second: the joy of making.

I would buy jewelry like these myself (if I would buy jewelry). I like the simple but elegant designer style, that would suit my identity. And I guess many buyers do.

The truth is that making these earrings was dull.

Have you ever been in the situation, when a friend shows you something she has made herself, and you can´t find anything good to say but only: it is a nice piece of work? (Maybe there is something more clever they say in English. In Finnish, you only have to praise the process, if the result is horrible.)

I think having a hobby is having fun with making. Never mind the design. Even if the result might be... nice.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Kultaa, pyhää savua ja mirhamia

Nyt loppui pihistely!


Parhaan maalatuista savihelmistäni käytän juuri nyt.
"Louhitut" prehniittihelmet ostin Tampereen kädentaitomessuilta. Tosin en ollut siellä tänä vuonna, en viime vuonna, enkä...Kullanväriset etniset korulinkit ostin Lahden kivi- ja helmimessuilta... jonakin vuonna.
Ruskeankirjavat savihelmet tein itse.Afrikkalainen messinkinen kalariipus on Happy Mango Beadsilta. Varmalla tältä vuosituhannelta!Tämä azuriittihelmi on minunkin mielestäni ISO.
Sarisilkistä kiitos Magsille!Joulu on lällärilastenkamaa, siirrytään suoraan loppiaiseen ja orientaalisiin älyköihin. Ja pannaan hartaasti hillotut aarteet nauhaan ja kaulaan!

(Mirhamista sitten. Sitä myydään myös helminä. Kokeile Etsyn hakua "Myrrh beads".)


Bad English Summary:
Gold, Frankincense and Myrrh

I have so little time to bead, that it is time to use the best beads. Not gold, but gold-colored brass (the fish pendant from Happy Mango Beads). Some of my best self-made ceramic beads. Ethnic African brass connectors and rough prehnite nuggets that I have bought ages ago, but didn´t dare to use. Truly BIG azurite bead and sari silk from Mags (she is so talented in finding new materials and using them).

Christmas is for children, sheep and donkeys. I prefer Epiphany with gold and wise men.

Did you know they sell myrrh beads in Etsy?